Home | Portfolio | Blog | Referenties | Wie ben ik? | Contact
 
     
     
  Blog  
     
  Hieronder een aantal artikeltjes met betrekking tot fotografie.
Er zijn zeker tips bij die ook voor u handig kunnen zijn!
 
     
 
     
Explosieve Honden Dankfeest
Michel De Brauwer
Portretten van een CEO  
       
       
Opening van
The National Golf
Wat is auteursrecht? Mooie foto's voor je blog Kleuren maken of
kraken je portret
 
     
  Explosieve honden    
     
 
Een tijd geleden maakte ik opnames voor bewakingsfirma Serix Security. Ze hebben ondermeer een gespecialiseerd hondenteam dat ingezet kan worden om explosieven op te sporen. Daar moesten dus ook beelden van gemaakt worden. Een hele uitdaging ! Het was alleszins een leuke job om te doen. Dat is het voordeel van een bedrijfsfotograaf. Je komt op plaatsen waar je anders nooit zou komen.
 
 
 
     
     
  Dankfeest Michel De Brauwer   
     
 
In oktober 2017 ging Michel De Brauwer na een succesvolle carrière bij Pietercil op pensioen. Als CEO maakte hij van het bedrijf dat in 1947 bescheiden begonnen was als zuivelgroothandel, een verkoops- en marketingorganisatie, aktief in België, Nederland en Frankrijk. Het bedrijf is een tussenschakel tussen de grootste foodmerken en grootwarenhuizen als Delhaize en Carrefour. Op het dankfeest waren alle personeelsleden uit de drie landen uitgenodigd. Na de speeches gaf pianist Vitaly Samoshko er een recital ten beste. Nadien volgde een feestelijke receptie met een hapje en een drankje.
 
 
     
     
  Portretten van een CEO   
     
 
Naast het fotograferen van de dagelijkse activiteiten bij Seris Security, heb ik voor hen ook een aantal portretten gemaakt van de CEO. Dit zowel in informele als formele kledij, binnen- en buitenopnames. In totaal duurde deze portretsessie amper 20 minuten en toch kreeg de klant een brede waaier van portretfoto's die in verschillende media en met verschillende doeleinden kunnen gebruikt worden.
 
 
     
     
    Opening van The National Golf  
     
 
Gisteren maakte ik een foto- en filmreportage over de opening van The National Golf  in Sterrebeek. Het terrein is 18 holes groot en daarmee het grootste golfterrein van het land. Topspelers Thomas Pieters, Thomas Detry en Nicolas Colsaerts kwamen het terrein inspelen op deze eerste dag. Dit onder het oog van een 1000-tal genodigden die zich nadien te goed konden doen aan een hapje en een tapje. The National Golf situeert zich op de terreinen waar vroeger de paardenrenbaan van Sterrebeek was gevestigd. Hierdoor heeft deze deelgemeente van Zaventem weer een nieuwe publiekstrekker binnen haar grenzen.  
 
     
  Wat is auteursrecht?    
     
 
Iedereen die een foto maakt, heeft het alleenrecht te bepalen wat anderen al dan niet met dat beeld mogen doen. Dat noemt men het auteursrecht (Wetboek Economisch Recht, Boek XI, Titel 5, Hfst. 2). Zonder toestemming van de fotograaf mag u de beelden niet gebruiken in uw communicatie. Hou daar rekening mee bij het samenstellen van uw Powerpoint-presentaties of op uw website. Inbreuken kunnen beboet worden tot 300% van de officiële Sofam-tarieven. Indien u dringend een foto nodig hebt en over geen budget beschikt, dan kan u altijd terecht bij een fotobeeldbank zoals Shutterstock. Nadeel is dat dit weinig originele beelden zijn en niet in lijn met uw bedrijfsstijl. Maar u bent dan toch wettelijk in orde. Wil u toch een beeld dat perfect aansluit bij het imago van uw onderneming, dan kan u daarvoor terecht bij een professioneel bedrijfsfotograaf.   
 
     
     
  Mooie foto's voor je blog     
     
 
Content marketing is de laatste jaren erg in opgang gekomen. De klant stapt geen winkel meer binnen om informatie te vragen. De klant van vandaag raadpleegt daarvoor het internet. En dus heb je maar best nuttige informatie staan op je website en je blog. Al was het maar om hoger te ranken in Google.

Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller aandacht hebben voor artikels die voorzien zijn mooi beeldmateriaal. Gewone tekst vinden ze maar niets. Maar hoe geraak je aan interessant beeldmateriaal ?

Optie 1 : Bedrijven als Shutterstock leveren prima foto's die vrij zijn auteursrechten aan lage prijzen. Nadeel is echter dat ze zeer onpersoonlijk zijn en niets met uw bedrijf te maken hebben. En foto's van uw laatste bedrijfsevent vind je al helemaal niet in een beelddatabank.

Optie 2 : U huurt een professioneel fotograaf in die voor u de beelden maakt. Een vakman vraag tussen de 80 en de 120 euro per uur. Dat is een prima oplossing indien u meerdere foto's nodig hebt en de fotograaf minstens een uur bij u aan de slag kan.

Optie 3 : Voor één blogartikel met één foto laat u best geen vakfotograaf langskomen. In dat geval bent u op uzelf aangewezen. Een fotocursus van een dag voor de communicatie-afdeling bij u op het bedrijf, is dan een betere oplossing. Op één dag leer je met de camera omgaan en krijg je inzicht in de regels van de compositie. Dat is een eenmalige investering die u in staat stelt aantrekkelijke foto's te maken bij al uw toekomstige blogartikels. Op die manier maakt u meteen het verschil met de concurrenten. 
 
 
     
     
  Kleuren maken of kraken je portret      
     
 
Kleuren roepen emoties op. Maar drukken ook gevoelens uit. En volgens de kleurenpsychologie beïnvloeden ze zelfs ons gedrag. Het heeft ook te maken met culturele invloeden en met de context. Neem nu de kleur rood. In de context van Valentijn linken we rood aan passie en liefde. Maar op een profielfoto kan het agressief en dominant overkomen. Het roept ook negatieve connotaties op : een rood verkeerslicht, een rode noodstop, een rode pen om fouten te verbeteren. Rood blijkt ook angst op te roepen volgens prof Andrew J. Elliot, Rochester University). En toch lijken sommige mensen heel flatterend met deze kleur te staan. Kleurenconsulentes hebben daarvoor een verklaring. Zij zweren bij lente-, zomer-, herfst-, en wintertypes. Afhankelijk van de kleur van je haar en je ogen, passen bepaalde kleuren meer of minder bij je.

Kleuren vertellen iets over wie we zijn. De meeste managers kiezen voor donkerblauwe kleding op foto. Dat is veilig en geeft een zakelijke look. In een zwart pak kom je iets afstandelijker over, maar blijkbaar wel creatiever. Denk maar aan Steve Jobs. Beige is absoluut te mijden. Dat wordt gekozen door mensen die zichzelf wegcijferen. Verlegen mensen blijken een opvallende voorkeur te hebben voor pasteltinten.

Samenvattend kunnen we stellen dat je voor een zakelijke foto best kiest voor een uitgesproken stijl. Ofwel in sober zwart of donkerblauw, ofwel voor een uitgesproken kleur die iets vertelt over je karakter en persoonlijkheid. Fletse kleuren en pastels vermijd je best.
 
 
     
     
     
     
     
     
     
  Contact    
     
  Uw bedrijf maakt het verschil. Uw bedrijfsfoto’s ook?   
     
     
 
Francis Tilborghs 

 
 
Mail: contact@studiotilborghs.be  
 
Telefoon: 0472 38 48 90  
 
Moorselstraat 175    |   3080 Tervuren    |    BTW  BE 0886 143 795